Art Collection

Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo (sKZ) heeft als missie de bijzondere waarden van Zweeloo en omgeving als kunstenaarsdorp –met de natuur en eenvoud als inspiratiebron voor kunstenaars– te behouden en actief uit te dragen. Ons motto daarbij is: “Geniet van wat hier ooit was en nog steeds is: beleef de natuur en eenvoud van het leven en kijk door de ogen van de kunstenaar.”

Vele kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen hier laten inspireren getuige de vele schilderijen die in Zweeloo en omliggende esdorpen zijn gemaakt. Kunstliefhebber en inwoner van Zweeloo Jan Warmolts heeft in de loop der jaren heel veel afbeeldingen van en informatie over schilderijen die hier gemaakt zijn verzameld.

Met deze website laten wij u genieten van al dit werk. In de loop van 2021 hopen we de volledige ‘The Zweeloo Art Collection’, die 640 schilderijen van 150 schilders telt, online toegankelijk te hebben gemaakt.

Klik hier om de collectie te bekijken

Homepage website Zweeloo Art Collection

Ons museum is buiten…”

Kunstenaarsdorp Zweeloo ligt in een inspirerende omgeving met veel natuur. Ook de esdorpen Aalden, Benneveld, Meppen en Wezup die rond Zweeloo liggen, kennen nog steeds de sfeer van toen. Beide zijn door vele kunstenaars door de eeuwen heen op doek vastgelegd.

De meeste kunstenaarsdorpen in Europa -verenigd in EuroArt- hebben een fysiek museum; Zweeloo ontbeert dat, maar… wij zijn er zéér trots op dat we kunnen zeggen “ons museum is buiten!”.

Ervaar “ons museum” en wandel eens langs de plekken waar schilderijen gemaakt zijn. Download hier de route van de kunst- en landschapswandeling ‘Origineel Sweel’ of scan de QR code bij het startpunt (Hoofdstraat 15, achter Bistro Tante Sweel) en laat u verrassen!

Disclaimer