Project Eva

Eva, blikvanger in Zweeloo?                                        

Project eva verafHoe benutten we de bekendheid van een beroemd, in Zweeloo gemaakt, schilderij? Deze vraag hield stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo al sinds de oprichting bezig. Naast de kleinschalige initiatieven die plaatsvinden zou een groter en blijvend project het antwoord kunnen zijn.
Dat project is nu gevonden. Met steun van de gemeente en de provincie kan kunstenaar Casper Conijn, bekend van de inrichting van het Arsenaal in Coevorden en het Frans Halsmuseum in Haarlem, een concept ontwikkelen geïnspireerd op EVA, het schilderij dat Max Liebermann omstreeks 1882 in Zweeloo maakte.
Het beeld, een metershoog monumentaal én interactief 3D-sculptuur van het meisje bestaande uit blokken van 30x30cm dat vanaf de Zweeler brug in zijn geheel zichtbaar is, maar wanneer men langs de Aelderstroom logo Evadichterbij loopt ‘uiteen valt’ in kleurrijke blokken waar men in en onderdoor kan lopen.
In de blokken – een soort kijkdozen – kan men de schilderijen bewonderen die in de loop der tijd door verschillende bekende ‘oude meesters’ in Zweeloo e.o. zijn gemaakt. Deze foto’s komen uit de verzameling van Zweeler Jan Warmolts die maar liefst 650 schilderijen van 150 schilders verzamelde!

Locatie

De stichting ziet het stroomdal van de Aalderstroom, achter op het terrein van het nieuw te bouwen pand van Food Basics (voorheen Seubers), als meest ideale plek. De eigenaar van Food Basics is enthousiast over de plannen en stelt een locatie beschikbaar met toegangspad. Het stroomdal is reeds toegankelijk voor bezoekers en wandelaars. Het toegangspad zal worden voorzien van informatie bordjes/paaltjes.

Doelstellingen

project Eva dichtbijDe doelstellingen van het project zijn:

  • Het creëren van een boegbeeld met Europese uitstraling voor het gehele Hall of Fame project van 150 kunstenaars en 650 schilderijen, die in het dorp Zweeloo en haar omgeving zijn gemaakt in de afgelopen 250 jaar
  • Het kunstwerk laten fungeren als een icoon, waarmee het kunstenaarsdorp zich op de kaart kan zetten en waarmee de bewoners zich kunnen identificeren en tevens een statement en herkenningspunt wordt, waar toeristen, fietsers en wandelaars naar toe worden getrokken
  • Het creëren van educatieve programma’s voor scholen, groepen, etc. met ondersteuning van een Hall of Fame website, als ook de permanente expositie in de kunstenaarsherberg.

Uitstraling project

Project Eva kijkgatDe stichting hoopt met het project EVA een speerpunt en boegbeeld voor kunstenaarsdorp Zweeloo te creëren om zo de vele jaarlijkse culturele activiteiten en exposities te versterken in de dorpen Zweeloo, Aalden, Benneveld, Meppen en Wezup. En ook een icoon te herbergen als functie voor professionele Zweeloo promotie met merchandising en logo’s t.b.v. organisaties, lokale ondernemers en Tourist Info, ter versterking van de economische structuur in de omgeving.
Daarnaast een beeld te hebben waarmee de inwoners zich kunnen identificeren in hun dorpscultuur en geschiedenis en het stimuleren van de schilderkunst aan haar inwoners, jong en oud, en bezoekers/toeristen.
Verder hoopt de stichting dat het een platform is voor de Zweeler KunstKring van 30 lokale kunstenaars en versterking biedt van de samenwerking voor culturele initiatieven tussen Zweeloo, Aalden en Sleen, met name voor projecten in 2016.
Ook kwaliteitsverbetering van de activiteiten in recreatie en toerisme kunnen voor uitstraling zorgen. Het project is een ‘hotspot’ van Geopark de Hondsrug en EuroArt cities en het kan bijdragen aan educatieve programma’s voor scholen en groepen. Daarbij kan inhoudelijke informatie verkregen worden via de Hall of Fame website/App en de permanente expositie in de kunstenaarsherberg.

Tot slot

Aan het eind van de projectstudie is de mogelijkheid bekeken of het kunstwerk kan worden geproduceerd uit thermoplastisch zetmeel, versterkt met natuurvezels. Het projectteam heeft een grote voorkeur voor het gebruik van een bio-based polymeer voor het kunstwerk in een openbare ruimte om de volgende redenen:

  • Een spannende toevoeging te kunnen maken aan het educatieprogramma.
  • De lokale agrarische sector in de spotlight te kunnen zetten.
  • De toekomstige mogelijkheden voor het gebruik van bio-based materialen van de lokale industrie in Emmen en Coevorden te promoten.

Planning

In 2016/2017 werkt de stichting aan de werving van subsidies en een website plus educatieve programma’s. In 2018 start de bouw van het sculptuur. Aan het eind van dat jaar zou het gerealiseerd kunnen zijn.