Chris Hammes

Chris Hammes, Prakkehof Meppen
Chris Hammes, “Prakkehof , Meppen”

Christiaan Hendrik Hammes werd op 13 oktober 1872 geboren in Andijk als een van de veertien kinderen in het gezin van huisarts Pieter Hammes en Maria van Steenis. In tegenstelling tot zijn broers die arts of notaris werden of zich in het zakenleven begaven, koos Chris voor een bestaan in de wereld van de schone kunsten.
Na de HBS lukte het hem om in Amsterdam lessen te nemen aan de Quillinusschool en de School voor Kunstnijverheid. Eigenlijk zou vervolgens het beroep van decoratieschilder voor hem in het verschiet liggen, maar dat leek hem verre van aanlokkelijk. Daarom liet hij zich inschrijven bij de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij les kreeg van Augus Allebé en Nicolaas van der Waay. Daarna brak een periode van reizen aan.
Op zijn tochten door het land kwam hij ook in Drenthe terecht. Hij had daar een pied-à-terre bij zijn broer, die notaris in Oosterhesselen was. Hammes schilderde bij voorkeur landschappen, maar ook interieurs hadden zijn belangstelling. Daaraan gaf hij vorm in schilderijen en tekeningen, maar ook in houtsneden en litho’s’. Een tekening van een boerderij in Meppen sierde in 1955 de omslag van de elfde aflevering van het ‘Maandblad Drenthe’.