DichterBij Zweeloo Wandeltocht

Deze wandelroute voert u door de prachtige dorpen Zweeloo en Aalden. De route heeft een lengte van 6 km, maar kan ook verkort worden tot twee routes van ca. 3 km. Zie de rode lijn op de routekaart.

<Start hier de digitale routekaart>

Bij deze route hoort de gedichtenbundel ‘DichterBij Zweeloo’. In deze bundel zijn 29 gedichten opgenomen die refereren aan gebeurtenissen en locaties in- en rondom Zweeloo. Sommige gedichten hebben een directe betrekking op een landschapselement of een gebouw. Andere gedichten beschrijven een emotie die een landschap op kan roepen. Raadpleeg de bundel dus regelmatig, het maakt uw wandeltocht boeiender. Niet alle gedichten zijn opgenomen in deze wandelroute.

Met zwarte icoontjes wordt in de routekaart aangegeven waar zich een locatie bevindt dat tot een gedicht inspireerde. Het nummer in het zwarte icoontje verwijst naar de pagina waar het gedicht in het boekje DichterBij Zweeloo staat.

Deze rondwandelroute voert u door de dorpen Zweeloo en Aalden via de wandelknooppunten  33 – 44 – 45 – 49 – 35 – 34 – 36 – 54 – 53 – 52 – 51 – 33.  De wandelknooppunten worden aangegeven op de kaart met witte bordjes.

De horeca langs de route wordt aangegeven met het ‘koffiekopje’.

De dichtbundel met daarin de routefolder en een boekenlegger met de wandelknooppunten is verkrijgbaar bij Tourist Info Aalden (i ) en bij de lokale horeca (zie onder).
U kunt ook via het e-mailadres kunstenaarsdorpzweeloo@gmail.com een exemplaar laten thuisbezorgen voor €7,50.

De pdf-versie van de routefolder is hier te downloaden.

Digitale versie

Wat deze wandelroute speciaal maakt is de mogelijkheid gebruik te maken van GPS-gestuurde informatie, waardoor u met een kaart op uw telefoon kunt volgen waar u zich in de route bevindt. Door het aanklikken van een zwart icoontje op de kaart gaat een venster open met aanvullende informatie, zoals een foto of plaatsbeschrijving van die plek. Daar vindt u bovenaan ook een link naar een audiobestand, waarmee u het gedicht kunt beluisteren, voorgedragen door een persoon die een relatie heeft met het gedicht. Het kan de auteur zijn, iemand met een herinnering aan deze plek of iemand die prachtig Drents spreekt.

Gebruiksbeschrijving

U opent de digitale routekaart door op de link onderaan deze pagina te klikken.
Dan opent een scherm vergelijkbaar met onderstaande afbeelding, afhankelijk van schermgrootte en stand van uw telefoon.

Links boven in dit scherm vindt u een aantal iconen. Met + en – zoomt u in en uit. Het icoon met de 4 pijltjes in de hoeken vult het hele scherm met de kaart. Met het huisje gaat u terug naar de beginpositie.

Het belangrijkste icoon is de druppel onderaan. Hiermee start u de geolocatie, zodat u kunt zien waar u zich op de kaart bevindt. Van belang hierbij is dat u uw GPS op uw telefoon aan hebt staan en voldoende toegangsrechten hebt verleend om geolocatie te kunnen gebruiken. Het is dus van belang daar toestemming voor te verlenen als er om wordt gevraagd.

Wanneer u op een locatie arriveert waar een zwart schildje staat, klikt u daarop voor meer informatie. Bovenaan in het dan geopende venster is een grijze audiobalk zichtbaar. Het bij die plek horende gedicht is af te luisteren door te klikken op het driehoekje links .

Let op!

Geolocatie op de telefoon verbruikt veel accucapaciteit en werkt ook niet op alle telefoonmodellen even goed. Start daarom met een voldoende opgeladen accu en zorg ervoor dat u te allen tijde terug kunt vallen op de papieren versie.

Veel succes en plezier met deze wandelroute.

<Start hier de digitale routekaart>


DichterBij Zweeloo is verkrijgbaar bij:
Tourist Info Aalden/Zweeloo, Aelderstraat 21a (ma-za 10-13 uur).
Herberg De Aelderstroom, Kruisstraat 21, Zweeloo
Bistro Tante Sweel, Hoofdstraat 15, Zweeloo
Kunstenaarsherberg, Hoofdstraat 15, Zweeloo
Grand Café LiBo, Aelderstraat 6, Aalden
’t Hoes van Hol’an, Oud-Aalden 11, Aalden
HRC Hegen, Wezuperstraat 15, Wezup

Dichtbundel