Geopark

Logo GeoparkGeopark De Hondrug

Het Hondsruggebied is uniek. De ijstijden maakten er ruggen en dalen. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Duizenden jaren lang gaven mensen vorm aan een landschap dat van alle tijden is. Zweeloo ligt aan de zuidelijke uitloper van dit gebied en is ‘hotspot’ van de ‘expeditie’ Kunst. Meer over Geopark, het eerste in Nederland, leest u hier.

Kunstenaars op de Hondsrug
Al bijna 250 jaar is de Hondsrug een inspiratiebron geweest voor kunstenaars. Wat ze zochten was afhankelijk van de tijd waarin ze leefden, maar de bijzondere natuur was altijd hoofdzaak.
Vanaf 1772 trokken schilders te voet met een schetsboekje en later in volle bepakking met een opvouwbare schildersezel, een dito krukje, parasol/paraplu en schilderkistje met alle kleurtjes erin de natuur in om dat ene motief en precies die lichtval mee naar huis te nemen. Ook in Zweeloo zijn bekende oude meesters geweest, zoals Max Liebermann, Vincent van Gogh en Anton Mauve. Werken van deze en andere schilders zijn te zien in de KunstenaarsHerberg.

De Expeditiegids Kunst, een handzaam boekje, brengt u naar de Expeditiepoort Kunst en de hotspots in het Hondsruggebied. De gids is verkrijgbaar bij Tourist Info Aalden, Aelderstraat 21.