KunstenaarsHerberg Zweeloo

Bistro Tante Sweel, voorheen de Herberg van Zweeloo, is gedeeltelijk ingericht als KunstenaarsHerberg, en ‘thuisbasis’ van de Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo (sKZ). Hoewel de herberg in de loop der tijden gemoderniseerd en veranderd is, is de uitstraling van de oude dorpsherberg bewaard gebleven.
Kunstenaarsherberg ZweelooAls muren konden praten zouden de muren van de herberg van Zweeloo een gretig gehoor vinden. In de herberg krijgen de muren ‘hun stem terug’ door de tastbare bewijzen dat de schilders er geweest zijn, aan te brengen.

Verhalen op tekstpanelen vertellen over kunstenaars-herbergen in Europa en de plaats van de Herberg van Zweel daarin. De schilders van Zweeloo komen aan bod in korte filmpjes over hun leven en hun werk. Uitgebreide informatie is beschikbaar over het bezoek van Max Liebermann in 1882 en over het dorp wat Liebermann aantrof.

Bij de Herberg van Zweel tekende Van Gogh de lindeboom in de appelhof, die ook op het schilderij van de ‘waschvrouwtjes’ de Bleek van Liebermann voorkomt. Deze boom staat er nog steeds, weliswaar oud maar als eerbiedwaardig eerbetoon aan het verleden.
De vele kunstenaars, die gezeten hebben onder de boom na een lange dag schilderen, nippend aan een beker melk met brandewijn zaten na te genieten van de schoonheid van Zweeloo.

Hal herbergDankzij Geopark de Hondsrug is nu de kunstenaarsherberg gecreëerd, waardoor het verhaal van Kunstenaarsdorp Zweeloo permanent getoond kan worden én van waaruit nieuwe inspiratie kan worden opgedaan om Kunstenaarsdorp Zweeloo in de toekomst vorm te geven.

Vanuit de KunstenaarsHerberg zal Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo activiteiten organiseren. De sfeervolle ambiance van de KunstenaarsHerberg leent zich bij uitstek voor culturele avonden en bijzondere presentaties. De Kunstenaarsherberg is ook het onderkomen van de KunstKring.