Jannes de Vries

Jannes de vries, Oud Aalden
Jannes de vries, “Oud Aalden”

Vanaf 1850 ontstaat een Europese-brede beweging van kunstenaars, die de stad uittrekken en zich laten inspireren door de natuur. Zij trekken rond op zoek naar bijzondere plekken, Jannes de Vries werd opgeleid aan de Rijksnormaalschool in Amsterdam en werd leraar aan het Praediniusgymnasium in Groningen. Verder voorzag hij in zijn levensonderhoud door reclame- en illustratiewerk. Vanaf 1924 was hij lid van De Ploeg.
Het Groninger landschap met zijn heldere luchten werd door hem evenzeer gewaardeerd als het Drentse, waarin vaak de meer gedempte kleuren opvallen. Aan dit terughoudend kleurgebruik, zo passend bij Groningen waar hij vandaan kwam, hield hij aanvankelijk vast. Misschien past het impressionisme ook meer bij Drenthe, terwijl in Groningen een grotere bodem voor expressionisme was. Misschien was dat ook de reden dat hij als een ietwat vreemde eend in de Groninger bijt werd beschouwd, als iemand de een toch wat ander palet hanteerde.
Zijn visie op het huis te Aalden, die ook door veel andere kunstenaars werd vastgelegd, is daarvan een duidelijk voorbeeld. Een felrood rietendak en eikenbomen die op palmen lijken. Ploegachtiger kan eigenlijk niet.