Lezing

Lezing De Ploeg

De Ploeg febr2024

Kunstenaarsdorp Zweeloo organiseert op zondagmiddag 11 februari een lezing over De Ploeg. Margaret Breukink verzorgt de lezing die plaatsvindt in de Kunstenaarsherberg aan de Hoofdstraat in Zweeloo (achter Bistro Tante Sweel). Deze begint om 15.00 uur en de herberg is vanaf 14.30 open. Entree 10,- p.p. incl. koffie/thee.
Reserveren gewenst via e-mail naar kunstenaarsdorpzweeloo@gmail.com

De Ploeg 1918-1928, hoogtijdagen van het modernisme in Groningen
Groningen stond vlak na de Eerste Wereldoorlog open voor vernieuwing. Het werk van Vincent van Gogh had veel indruk gemaakt op jonge Groninger kunstenaars. In hun landschappen en figuurstukken werden zij sterk beïnvloed door het palet en de penseelvoering van deze meester.
Daarna komt de ontmoeting in beeld die van een nog veel grotere invloed zou zijn op de Ploegschilders. Jan Wiegers is in 1920 in Davos om te kuren wegens tbc. Door een speling van het lot ontmoet hij daar de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen introduceert Wiegers de beeldtaal van Die Brücke, wat resulteert in een voor Nederland overrompelend nieuwe stroming: het Groninger expressionisme.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *