Project Eva

Eva, blikvanger in Zweeloo?  

Helaas gaat het project niet door. Leadergelden waren toegekend maar verder onvoldoende financiële toezeggingen. Hierdoor is het project niet realiseerbaar.                                    

project Eva

De voornaamste doelstelling van het EVA project was het creëren van een boegbeeld met Europese uitstraling voor de gehele kunstverzameling van 150 kunstenaars en 650 schilderijen, die in het dorp Zweeloo en zijn omgeving zijn gemaakt in de afgelopen 250 jaar, geïnspireerd op het gezicht van EVA, het schilderij dat Max Liebermann  omstreeks 1882 in Zweeloo maakte.

Eind 2016 werd ons door de Leadergelden Zuid-Oost Drenthe een subsidie van €148.000 aan het project EVA van Zweeloo toegekend om de kunstgeschiedenis van Zweeloo een gezicht te geven d.m.v. een uniek 3D iconisch beeld in het beekdal van de Aelderstroom.

Wel moesten we binnen een tijdsperiode van 3 jaar (incl. verlenging) subsidie uit private fondsen van €60.000 verkrijgen.

Hiertoe zijn in de afgelopen jaren 18 fondsen benaderd voor een bijdrage, sommige wel 3 keer, en in het algemeen met positieve reacties maar met negatief resultaat.  Veel fondsen gaven aan dat ze werden overvraagd en dat er keuzes moesten worden gemaakt. Ook heeft de afstand Drenthe – Randstad niet geholpen. We hebben veel ondersteuning gehad van de gemeente Coevorden.

De laatste maanden is het nog even spannend geweest met het Prins Bernhard Fonds Drenthe en ook de interesse van de CvdK  Jetta Klijnsma, maar vanwege de tijdsdruk hebben wij en de gemeente Coevorden eind maart besloten om het project in te trekken.

Op 20 mei 2020 hebben wij nog een afsluitende vergadering met wethouder Jeroen Huizing gehad om eventuele andere mogelijkheden op kleinere schaal onder het motto ‘ons museum is buiten’ te onderzoeken en te realiseren.

Dankzij het EVA project hebben wij wel een prachtige website The Zweeloo Art Collection gerealiseerd, waarin vele schilderijen van Zweeloo en omringende dorpen van bekende en minder bekende schilders te zien zijn.